Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

ΠΩΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚΙΝΑ Μ.Μ.Ε.ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ;

Στην πραγματικότητα στον κόσμο των Μ.Μ.Ε. γίνεται ένας ακόμη πόλεμος. Στην κάθε χώρα προβάλλεται αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο λαός, ο απλός κόσμος, οι απλοί πολίτες. Ο πόλεμος των ΜΜΕ ξεκινά πολύ νωρίτερα και τελειώνει πολύ αργότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί αρχικώς πρέπει να προετοιμάσουν τον κόσμο για ό,τι ακολουθήσει και στο τέλος να τον κάνουν να ξεχάσει όσο καλύτερα γίνεται τα δυσάρεστα που συνέβησαν.
Πιο συγκεκριμένα θα λέγαμε πως από την πλευρά των ΗΠΑ, που στην προκειμένη περίπτωση είναι αυτή που επιθυμούσε τον πόλεμο ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της παγκόσμιας οικονομίας, την οποία και καθορίζει, η προπαγάνδα λειτούργησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μήνυμα που πέρασε στον κόσμο είναι πως η Αμερική είναι ο σωτήρας αυτής της χώρας. Μια χώρα η οποία πλήττεται από πολλά σοβαρά προβλήματα και της οποίας ο σωτήρας θα ήταν η Αμερική.
Αρχική μας απορία, ως τρίτα πρόσωπα, είναι αν της το ζήτησε κανείς κάτι τέτοιο και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε παρατηρώντας τα γεγονότα είναι πως το μόνο στο οποίο αποσκοπούσε ήταν η επεκτατική οικονομική πολιτική της.
Από την άλλη πλευρά τώρα είναι απόλυτα αναμενόμενο να προβληθεί η κακή πλευρά του εισβολέα και καταπατητή μιας ξένης χώρας. Ενός υπαίτιου για τόσους θανάτους, τόσες καταστροφές και συμφορές που επιβαρύνουν ένα έθνος, το οποίο απλά και μόνο είχε ένα δυνατό χαρτί στα χέρια του. Το μαύρο χρυσό, τη νέα δύναμη της εποχής, για χατήρι της οποίας, χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές.
Βέβαια τα ΜΜΕ στην κάθε χώρα προέβαλαν με τον καλύτερο τρόπο, αυτό που η κυβέρνηση της κάθε χώρας υποστήριξε και σύμφωνα πάντα με τα συμφέροντα τα οποία ακολουθούσε. Τα ΜΜΕ στις μέρες μας αποτελούν ένα βασικό μέρος παραπληροφόρησης, τα οποία βρίσκονται σε ένα συνεχόμενο πόλεμο. Ο πόλεμος αυτός, υποκινείται, είτε από διεθνή συμφέροντα, είτε από πολιτικοοικονομικά εγχώρια παιχνίδια.
Μέσα σε αυτό το παιχνίδι παίζει βασικό ρόλο ο υπνωτισμός του κάθε ανθρώπου, μέσω της έτοιμης τροφής που λαμβάνει καθημερινά από τα ΜΜΕ. Έτοιμα μηνύματα, έτοιμες απόψεις και φυσικά προκαθορισμένα συμπεράσματα στα οποία οδηγείται ο καθένας μας.
Εν ολίγοις μιλώντας για έναν συγκεκριμένο πόλεμο, μπορούμε να καταλήξουμε ξανά και ξάνα στον ίδιο και γνωστό πόλεμο που λαμβάνει μέρος κάθε μέρα μπροστά στα μάτια μας.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

eINAI KALYTERO APO TA PROHGOUMENA KAI AFTO EINAI KALO. KAI OI FWTOGRAFIES EINAI KALES ALLA EINAI EKSAIRETIKA GENIKO. DHLADI MOU LES GENIKA TH GNVMH SOU GIA TO PWS TA MME PAROUSIASAN TON POLEMO XVRIS NA ANAFERESAI OUSIASITKA KAI ANALYTIKA SE KANENA APO AFTA. POIES EINAI OI PHGES SOU GIA NA KATALHKSEIS SE AFTHN THNAPOPSH? TI MELETISES.

PERIMENW KAI TH PERILIPSH TOU ARTHROU