Στην τηλεοπτική εκπομπή που αναλύσαμε λίγο νωρίτερα, χρησιμοποιούνται κάποιοι μέθοδοι της ανθρωπολογίας των ΜΜΕ.
- η ερμηνευτική ανάλυση: αναλύοντας ένα κείμενο, είτε το επιδιώκουμε είτε όχι, διοχετεύουμε τη δική μας άποψη, η οποία δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο και έτσι πρόκειται για κάτι το τελείως υποκειμενικό. Η ανάλυση των πραγμάτων γίνεται με τα δικά μας κριτήρια, τη δικά μας οπτική γωνία και τα προσωπικά μας βιώματα και όλα αυτά μαζί μας επηρεάζουν και δεν μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε αντικειμενικά.
- η εθνογραφία επικοινωνιακής κατανάλωσης: είναι προφανές από τη στιγμή που γίνεται λόγος για την ανταπόκριση της εκπομπής στο τηλεοπτικό κοινό, γεγονός που συνεπάγεται τα αποτελέσματα τηλεθέασης.
- η κειμενική ανάλυση: αντιμετωπίζουμε την εκπομπή΄και όλα όσα συμβαίνουν σε αυτή σαν ένα κείμενο το οποίο συνοδεύεται από κάποιες εικόνες. Παρατηρούμε τη σχέση που δημιουργείται μεταξύ τους και σχολιάζουμε το τελικό αποτέλεσμα, το μήνυμα δηλαδή και το συναίσθημα που μεταδίδεται στον τηλεθεατή.
Όλα αυτά βέβαια δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, χάρη στη συνδυαστική μέθοδο, που ενώνει αρμονικά όλα τα παραπάνω στοιχεία.
1 σχόλιο:
οκ είναι μια καλή έπανάληψη όσων είπαμε σητν τάξη. Πού είανι όμως αυτό που ζήτησα. Δηλαδή η αξιολόγηση των μεθόδων που χρησιμοποίησες στην ανάλυση της προηγούμενης εβδομάδας? Θα σε παρακαλούσα να το ξαναγράψεις
Δημοσίευση σχολίου