Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

ΠΕΡΙΛΗΨΗ "ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ"

Στο άρθρο που μελετάμε, εξετάζεται κατά κάποιο τρόπο η λειτουργία των ΜΜΕ και η συμμετοχή του κοινού σε συτά που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της λειτουργίας τους. Σύμφωνα με την Κρίστιν Γκέρατυ, της οποίας είναι το άρθρο, η λειτουργία των ΜΜΕ στηρίζεται στη ζωή των ανθρώπων, στην δική τους καθημερινότητα και σε όλα όσα τους απασχολούν.
Απαραίτητη, στη χώρα των ΜΜΕ, είναι η ύπαρξη της γλώσσας και της φωτογραφίας. Ένα κομμάτι το οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε μόνο με την εφαρμογή, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στο άρθρο από την Κ. Γκεράτυ.
Στη συνέχεια περνάμε στο κεφάλαιο που εξετάζει την αναπαράσταση σε σχέση με το φύλο. Αξιοπρόσεκτο σημείο της έρευνας είναι πως ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται η γυναίκα της εποχής, απέχει πολύ απ' την πραγματικότητα. Είναι γεγονός πως οι γυναίκες που συναντάμε στο δρόμο δεν είναι όπως όλα τα μοντέλα της τηλεόρασης.
Από την άλλη αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της Μαρίας της άσχημης. Μπορεί να ήταν πολλοί αυτοί που κατέκριναν αυτό το σίριαλ αλλά και άλλα όμοιά του, όμως από την άλλη η γνώμη του κοινού έκανε τα μηχανάκια της AGB να χτυπάνε κόκκινο από την τηλεθέαση.
Στη συνέχεια γίνεται η παρουσίαση των εκπομπών επειγόντων περιστατικών. Είναι οι εκπομπές που χρησιμοποιώντας καταστάσεις και προβλήματα ανθρώπων, καταφέρνουν να τα δραματοποιήσουν ακόμη περισσότρο και να προωθήσουν τα δικά τους μηνύματα.
Σκοπός του άρθρου ήταν να μας επιτρέψει να εισχωρήσουμε σε κάποιες από τις μεθόδους της σημειωματικής, ώστε να αναλύσουμε τη χρησιμότητα των εικόνων, στον κόσμο των ΜΜΕ.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

• Απαραίτητη, στη χώρα των ΜΜΕ, είναι η ύπαρξη της γλώσσας και της φωτογραφίας. Ένα κομμάτι το οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε μόνο με την εφαρμογή, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στο άρθρο από την Κ. Γκεράτυ.
Δε βγαίνει νόημα, ποια είναι αυτά που αναφέρονται από τη Γκέρατυ και είναι σημαντικά? Γιατί δε τα αναλύεις

• Το μέρος με το φύλο και αναπαράσταση είναι καλό και το επόμενο επίσης

• Αυτό είναι σωστό αλλά δε τις περιγράφεις ουσιαστικά