Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

"ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ", ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ"

Το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε αυτή την εβδομάδα είναι η τηλεοπτική γλώσσα και τα γένη. Πιο συγκεκριμένα θα ασχοληθώ με το σχολιασμό της εφημερίδας "Τα Νέα" της Δευτέρας. Αγοράζοντας την εφημερίδα, παρατήρησα αμέσως το βασικό της τίτλο ο οποίος είναι γραμμένος με μεγάλα και έντονα γράμματα "Άγρια πρέσα στο καρτέλ των τραπεζών". Σε μια σύντομη λίστα αναφέρονται τα νέα μέτρα των τραπεζών, ενώ σε μικρότερες απεικονήσεις ακολουθούν άλλα θέματα όπως :Παγώστε τις δόσεις για τους μικρομεσαίους- Και κραυγές υπουργών και κρατικούς τραπεζίτες- Απαγορευμένα αναβολικά από φαρμακεία, κ.λ.π.
Ιδιαίτερα έντονες είναι οι εικόνες στο εξώφυλλο προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο, να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον βοηθήσουν να προσέξει τα σημάντικότερα από τα νέα της ημέρας. Στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας παρουσιάζονται τα σημαντικότερα νέα σε 5΄ όπως ακριβώς είναι και ο τίτλος της. Υπάρχουν δηλώσεις κάποιον σημαντικών προσώπων, τα αποτελέσματα κάποιων e-gallup, αποτελέσματα του ΟΠΑΠ και ο καιρός.ν
Στη συνέχεια της εφημεριδάς παρουσιάζονται αναλυτικότερα τα νέα της χώρας, προσλήψεις και προκηρύξεις, αθλητικά, ξεκινώντας πάντα από τα σημαντικότερα και αφήνοντας για το τέλος τα υπόλοιπα. Δεν παραλείπονται βέβαια και τα νέα από τον υπολοιπό κόσμο, όπως για παράδειγμα η εκλογή του Ομπάμα, που έχει απασχολήσει τον τύπο και τα ΜΜΕ όλου του κόσμου αυτές τις μέρες.
Η σημαντικότητα των θεμάτων φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται τα θέματα στο φύλλο, καθώς επίσης και από το πόσο έντονη είναι η γραμματοσειρά και πόσο μέρος αποδίδεται για το κάθε θέμα.
Μαζί με όλες τις ειδήσεις και τα κοινωνικοπολιτικά θέματα παρατίθενται και κάποιες διαφημίσεις αλλά και προσφορές διάφορων μεγάλων εταιρειών.
Η γλώσσα γραφής που χρησιμοποιείται από την εφημερίδα είναι η απλή ελληνική ώστε να είναι πλήρως κατανοητή από όλους τους αναγνώστες. Η γλώσσα άλλοτε είναι αυστηρή, λητή, επίσημη ανάλογα με το περιεχόμενο του κάθε άρθρου και το κοινό στο οποίο αναφέρεται. Επισης πολλές φορές βλέπουμε πως οι δημοσιογράφει θέτουν κάποια ρητορικά ερωτήματα, είτε άλλεσ φορές απευθύνονται άμεσα στον αναγνώστη.
Συχνά χρησιμοποιούνται αρκετά από τα σημεία στίξης, τονίζοντας έτσι την κάθε φράση ή λέξη, με ειρωνικό, χιουμοριστικό ή απλά δίνοντας έμφαση σε κάποια ζητήματα. Ο τίτλος του κάθε άρθρου μπορεί να είναι από μια απλή λέξη ως και μια ολόκληρη φράση.
Στις τελευταίες σελίδες της εφημερίδες παρατίθενται δάφορες μικρές αγγελίες που δημοσιεύονται από τον οποιονδήποτε απλό πολίτη και αναφέρονται σε διάφορα θέματα που αφορρούν αγορές- πωλήσεις, κ.λ.π.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

kalo einai alla eksairetika synoptiko kai pros to telos ginetai geniko px milas gia ti glvssw i gia tin stiksi kai de dieneis oute ena paradeigma an kai afti tin ebdomada ousiastika to thema kalouse gia paradeigmata. Tha boruse na einai poly kalytero an tou eixes diathesei ligo perissotero xrono